Citroen-honingcake

Ingrediënten

Voor de cake

 • 125 g zachte ongezouten roomboter
 • 185 g fijne kristalsuiker
 • ½ theelepel vanille-essence
 • 220 g gewone bloem
 • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
 • 125 g water
 • 4 eiwitten.

Voor de infusie

 • 2 bio-citroenen
 • 4 eetlepels honing
 • 2 eetlepels rum.

Voor de crème au beurre

 • 90 g fijne kristalsuiker
 • 2 eidooiers (op kamertemperatuur)
 • 85 g ongezouten, zachte boter.

Materialen

Een oven. Een rechthoekige vorm van 16 bij 25 cm. Bakpapier.

Bereidingstijd

Ongeveer 50 minuten voorbereiden plus circa 45 minuten baktijd.

Recept

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, onder-/bovenwarmte. .

Bekleed de vorm met bakpapier. Het papier blijft beter zitten, als je het vastplakt met een beetje zachte boter.

Klop de boter, suiker en het vanille-extract samen in een kom, tot het mengsel licht en luchtig is. Dit gaat het beste met een elektrische mixer. Zeef de bloem met het bakpoeder. Voeg dit lepels gewijs, al kloppend, samen met telkens wat water bij het boter-suikermengsel. Zorg, dat telkens bloem en water volledig zijn opgenomen, voordat je een nieuwe hoeveelheid toevoegt. Zo ontstaat een soepel deeg. Klop, in een droge en super schone kom de eiwitten met een snufje zout stijf.  Meng vervolgens wat stijfgeslagen eiwit door het deeg, zodat het wat soepeler wordt en vouw daarna voorzichtig de rest van de eiwitten door het cakebeslag. Zorg, dat de eiwitten worden opgenomen, maar niet meer dan dat. Het moet een luchtig geheel blijven. Als er hier en daar nog wat stijfgeslagen eiwit te zien is, is dat niet erg.

Breng dit beslag  vervolgens over in de bakvorm. Strijk het deeg voorzichtig glad en bak het gedurende 35 tot 45 minuten in de oven. Check na 35 minuten met een satéprikker of dunne breinaald of de cake gaar is. Komt het stokje er ‘schoon’ uit, dan is de cake goed. Anders nog wat langer bakken in de oven en de gaarheidsproef herhalen.

Was een citroen en rasp daarvan de schil dun af. Pers beide citroenen uit en haal er 4 eetlepels af. Doe de rest van het sap met de helft van de honing en de rum in een pannetje. Verwarm dit (niet laten koken!), tot de honing gesmolten is. Prik met breinaald of sateprikker veel gaatjes in de bovenkant van de cake en giet daarna de warme vloeistof er gelijkmatig over uit. Laat dit vervolgens geheel afkoelen.

Maak ondertussen crème au beurre door de zachte boter met een mixer te kloppen met de suiker tot een zachte zalf. Klop hier een voor een de eidooiers door en  vervolgens 2 eetlepels honing en 4 eetlepels citroensap. Doe dit geleidelijk, zodat de massa niet schift. Voeg op het laatst de geraspte citroenschil toe.

Stort de cake, nadat deze volledig is afgekoeld, op een taartrek en daarna op een passende schotel (zo, dat de oorspronkelijke bovenkant weer boven is).

Bestrijk de cake vervolgens met een gelijkmatige laag crème au beurre. Ter versiering kunnen hierin met een vork eventueel lijntjes getrokken worden. Versier bijvoorbeeld met wat gesuikerde viooltjes of geconfijte citroenschilletjes. Snijd voor het serveren in blokjes