Zilte honingcake

Ingrediënten

 • 75 gram vloeibare honing (bv acacia of maak versuikerde honing au bain-marie weer vloeibaar)
 • 100 gram lichte basterdsuiker
 • ½ eetlepel zoutvlokken
 • 150 gram bloem
 • 1/2 eetlepel bakpoeder
 • ½ theelepel baksoda
 • 70 gram neutrale olie (bv zonnebloemolie)
 • 2 grote eieren
 • geraspte schil van 1 bio-sinaasappel
 • 125 gram sinaasappelsap
 • Praliné: 100 gram fijne kristalsuiker – 35 gram blanke hazelnoten – 1 theelepel zoutvlokken
 • Topping: een half bakje mascarpone – 30 gram poedersuiker – 75 gram vloeibare honing – ½ eetlepel citroensap – snufje zout

Materialen

Een oven. Een bakvorm van 25 cm doorsnee. Taartrooster. Een stuk bakpapier ter grootte van een bakblik. Pan met dikke bodem. Koekenpan met dikke bodem. Keukenmachine.

Bereidingstijd

Een uur plus circa 30 minuten baktijd.

Recept

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius boven- en onderwarmte. Smelt honing, suiker en zout op laag vuur in een pan met dikke bodem. Laat het mengsel niet koken! Zeef ondertussen de bloem met het bakpoeder en de -soda. Klop in een kom eieren, olie, sinaasappelsap en -rasp door elkaar en meng- dit vervolgens met het iets afgekoelde honingmengsel. Klop dit door de bloem tot een glad beslag. Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven spring- of siliconenvorm en bak in 30 tot 35 minuten gaar. Test dit met een houten satéstokje of breinaald.

Laat de cake een minuut of tien afkoelen en stort hem dan op een taartrooster. Laat de cake daarna helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de praliné als volgt. Rooster de hazelnoten in een oven van 160 graden Celsius gedurende ongeveer 12 minuten. Laat de suiker in een koekenpan met dikke bodem karamelliseren, voeg de grof gehakte noten toe en giet dit zo dun mogelijk uit op een met bakpapier bekleed bakblik. Pas op: heet! Strooi de zoutvlokken erover, laat afkoelen, breek in stukken en maal in de keukenmachine. Klop voor de topping de mascarpone met de overige ingrediënten. In plaats van mascarpone kan ook 75 gram zachte roomboter worden gebruikt. Dit levert een iets steviger topping op.

Smeer tenslotte de cake af met de topping en strooi er praliné over.