Kruidkoek uit Dijon

Ingrediënten

  • 150 g honing
  • 60 g kristalsuiker
  • 1 dl volle melk
  • 10 blanke amandelen, fijn gehakt
  • 1 eetl. verpulverde anijs of anijspoeder
  • 2 eidooiers
  • geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • boter of bakspray om de vorm in te vetten

Materialen

(beslag)kom – cakevorm van 25 cm lang – oven

Bereidingsduur

20 minuten voorbereiding en ongeveer 1 uur bakken

Recept

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (onder-bovenwarmte; beter geen hete lucht).

Verwarm de melk en los hierin de suiker en de honing op. Voeg van het vuur af de gehakte amandelen, de anijs, de schil van citroen en sinaasappel en de eidooiers toe. Meng hierna het zelfrijzend bakmeel er doorheen. Smeer een cakevorm goed in met boter of bakspray en breng het deeg hierin over. Bak gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven, prik er in met een sateprikker of breinaald. Als die er droog uitkomt, is de koek klaar. Anders nog wat langer in de oven. Haal de koek uit de oven en laat hem afkoelen, alvorens hem te storten. Wie soms problemen heeft met het heel uit de vorm krijgen van koek of cake, kan de vorm direct uit de oven omwikkelen met een onder de koude kraan natgemaakte theedoek en hem zo laten afkoelen.