Uien-Honingtaart (voor- of nagerecht voor 4 tot 6 personen)

Ingrediënten

  • 3 volle eetlepels bloemenhoning
  • 1 kg uien
  • 25 g roomboter (en wat boter om de vorm in te vetten of gebruik bakspray)
  • 1 theel. kaneel (gemalen)
  • zout
  • zwarte peper
  • Voor het deeg: 90 g roomboter – 180 g bloem – ½ theel. zout – scheutje ijskoud water; of gebruik 300 g kant-en-klaar deeg voor hartige taarten (geen bladerdeeg!)

Materialen

(braad)pan met dikke bodem – deegroller – taartvorm 25 cm diameter – oven

Bereidingsduur

5 kwartier (waarvan 30 minuten stoven en 30 minuten bakken)

Recept

Zeef voor het deeg de bloem met het zout in een kom. Wrijf hierin de boter tot kruim, voeg dan een scheutje goed koud water (kan uit de kraan) toe en kneed kort tot een samenhangende bal. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minstens een uur in de koelkast. Of gebruik kant-en-klaar deeg voor hartige taarten.

Schil daarna de uien en snijd ze in dunne plakken. Blancheer deze gedurende 3 minuten in ruim kokend water. Giet de uien af en droog ze in een schone theedoek. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op zacht vuur, voeg de uien toe en smoor ze met het deksel op de pan gedurende een klein half uur tot ze zacht, maar nog niet bruin zijn. Roer er van het vuur af de honing, kaneel, een halve theelepel zout en wat gemalen zwarte peper door. Laat dit mengsel enigszins afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (onder-bovenwarmte; 185 graden hete luchtoven). Vet de taartvorm in met boter of bakspray. Rol het deeg zo uit, dat het in de vorm past, bekleed de vorm met het deeg en vul met het enigszins afgekoelde uienmengsel. Bak het geheel gedurende een klein half uur in de voorverwarmde oven. Als de vulling te donker kleurt, deze afdekken met een stuk aluminiumfolie. Neem de taart uit de oven, als het deeg aan de randen lichtbruin is. Laat de taart 10 minuten afkoelen en serveer vervolgens (lauw)warm als voor- of nagerecht.